Topvoetbal en topsfeer: Bundesliga-voetbal vlak over de grens

Europees topvoetbal, in een van de vier grote competities in Europa. Een heerlijke voetbalsfeer in fantastische stadions. Topvoetballers, en heel wat Nederlanders of ex-spelers uit de Nederlandse competitie. Daarvoor moet je in de Bundesliga zijn. En daarvoor hoef je niet eens een lange reis te maken: vijf van de achttien Bundesliga-clubs hebben hun thuisbasis vlak over de grens.

Borussia Dortmund

Punten voor sfeer: tien op tien. Die Gelbe Wand is een begrip in de voetbalwereld. Elke keer weer zijn de Borussia-fans op post om hun team te steunen, ook toen de club vorig seizoen onderaan het klassement bengelde. Het grootste stadion in Duitsland, maar ook het hoogste toeschouwersgemiddelde in de voetbalwereld, dat is Borussia.

Tegenwoordig is ook het spektakel op het veld opnieuw top, met sluipschutter Aubemeyang als hét uithangbord. Maar er lopen natuurlijk nog heel wat andere toppers rond in Dortmund. Denk maar aan Marco Reus, gegeerd door heel wat buitenlandse topclubs, maar nog altijd te bewonderen in het Westfalenstadion.

Borussia Mönchengladbach

Een andere club die het uitstekend doet dit seizoen is Borussia Mönchengladbach. Na een desastreuze start is Gladbach na een succesvolle trainerswissel alweer opgeklommen naar de vierde plaats in de rangschikking. De laatste seizoenen draaien ze steevast mee in de hoogste regionen van de Bundesliga.

Bij Gladbach weinig vedetten, maar wel een Nederlander en een Belg. Roel Brouwers is op zijn 34e geen vaste waarde, maar maakt al jaren deel uit van de selectie. Op het middenveld magThorgan Hazard, de jongere broer van Eden, zich sinds enkele weken opnieuw basisspeler noemen.

Schalke 04

De grote rivaal van Borussia Dortmund in de regio is Schalke 04. Beide clubs staan (minstens) twee keer per seizoen tegenover elkaar in de altijd geladen ‘Kohlenpottderby’. Zowel qua aanhang als qua sportieve resultaten mag Schalke 04 zich een topclub noemen.

De Veltins Arena is, net als de meeste Duitse stadions, een echte voetbaltempel. Aan bier geen gebrek in Gelsenkirchen, met een vijf kilometer lange pijpleiding. De Nederlandse connectie is hier trouwens nooit ver weg. Heel wat Nederlanders mochten al het koningsblauw shirt aantrekken, en momenteel is Klaas-Jan Huntelaar de vertegenwoordiger van Oranje bij Schalke.

Bayer Leverkusen

Een andere club die de laatste decennia meestal meedraait aan de top is Bayer Leverkusen. Landskampioen werd Bayer nog nooit: het werd wel vijf keer tweede tussen 1997 en 2011. Ook in de Champions League deden ze hun reputatie als eeuwige tweede al eer aan: in 2002 verloren ze de finale tegen Champions League.

Nederlanders zien we hier zelden, maar een aantal echte wereldtoppers vallen er wel te bewonderen. Denk maar aan Chicharito, die in Leverkusen zijn voetbalgeluk terugvond. Of Leryoy Sané, pas 20 geworden en vorig jaar voor het eerst opgeroepen bij de Duitse nationale ploeg.

1. FC Köln

De aartsrivaal van Bayer is FC Köln. Een topclub in de jaren ’60, maar op basis van de recente resultaten het kleine broertje in deze lijst. Tegenwoordig is FC Köln een liftploeg, die sinds 2014 opnieuw in de Bundesliga speelt. 

Dit seizoen draait de ploeg, die zijn thuiswedstrijden afwerkt in het Müngersdorfer Stadion, een van de WK-stadions in 2006 en met een capaciteit van 50 000, een rustig seizoen in de middenmoot. Al is Köln af en toe wel goed voor een uitschieter, zoals de zege tegen Borussia Dortmund bijvoorbeeld. En de sfeer? Die is ook hier geweldig, met dank aan Die Rote Wand!