Tien om te zien: Nederlanders in de Premier League

Nederlanders vind je overal, en zeker in de Premier League. Nooit eerder waren zoveel Nederlanders actief in de Premier League. Michel Vorm is als reservedoelman van Tottenham Hotspurs de enige die nog echt mag dromen van de Engelse titel dit seizoen, maar er loopt heel wat ander schoon volk rond aan de andere kant van het kanaal. We kozen er tien namen uit, verdeeld over drie clubs.

Manchester United

Louis Van Gaal is tot nader order nog steeds trainer bij Manchester United. De voormalige bondscoach haalde ook twee Nederlandse spelers naar zijn club. Memphis Depay was vorig seizoen de sensatie van PSV en versierde zo zijn toptransfer. Al zit de nummer 7 van United momenteel vaker op de bank dan hem lief is.

Daley Blind maakte in 2014 de overstap van Ajax naar Manchester United. De polyvalente Amsterdammer is wél een vaste waarde in het team van Louis Van Gaal. Meestal is er in de verdediging een plaats voor Blind, ook al werd hij eigenlijk als middenvelder binnengehaald.

Southampton

Ook bij Southampton natuurlijk een Nederlandse coach. Na het topseizoen 2014-2015 doen de mannen van Ronald Koeman het opnieuw meer dan behoorlijk, en dat mede dankzij een belangrijke Nederlandse inbreng.

Maarten Stekelenburg stond tot voor kort onder de lat bij The Saints, maar werd recent door de terug herstelde Forster naar de bank verwezen. Daar heeft hij meestal het gezelschap van een andere Nederlander. De beelden van het schitterende doelpunt van Cuco Martina, in Nederland geboren maar uitkomend voor het nationale team van Curaçao, tegen Arsenal gingen de wereld rond. Het was een van zijn weinige hoogtepunten sinds zijn transfer naar Southampton.

Beter vergaat het Jordy Clasie op dit moment, al was het dit seizoen zeker ook niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de ex-Feyenoord-speler. De laatste weken staat hij wel steevast aan de aftrap.

In de defensie is Virgil Van Dijk een van de sterkhouders van het huidige Southampton. De boomlange verdediger was zelfs een van de kandidaten voor de trofee van Speler van de Maand in januari. Het hoeft dan ook geen betoog dat de international momenteel in topvorm verkeert.

Newcastle United

De grootste Nederlandse kolonie in de Premier League vinden we bij Newcastle United. Al kunnen we Tim Krul nu even niet meerekenen, aangezien de onfortuinlijke doelman in oktober een zware blessure opliep.

Ook Vurnon Anita is momenteel niet fit, al is een terugkeer van de middenvelder wel nakende. Blessureleed: het lijkt wel een plaag voor de Nederlanders van The Magpies en daar kan vooral Siem De Jong over meespreken.

Dat het niet allemaal kommer en kwel is voor de Nederlanders van Newcastle United bewijzen Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum. Beide heren zijn gewoon vaste waarden bij het team van Steve McClaren.

Vooral Wijnaldum is aan een topseizoen bezig: de middenvelder zit al aan negen treffers en drie assists. Als je dan weet dat Newcastle dit seizoen nog maar 26 keer scoorde in de competitie, dan hoef je niet meer verder te zoeken naar de Nederlander die het belangrijkst is voor zijn club in de Premier League.