Tien om te zien: Nederlanders en Belgen in Spanje en Portugal

Nederlanders vind je overal, en dus ook in Spanje en Portugal. Verschillende legendes uit het Nederlandse kenden een passage in La Liga. De bekendste is uiteraard Johan Cruijff. Na hem volgden nog vele anderen. Momenteel vergaat het de Nederlanders in La Liga wat minder. Het zijn integendeel de Belgen die ook de Primera División veroverd hebben. Een aantal Nederlanders vonden ook de weg naar Portugal. 

Real Betis: Van Wolfswinkel, Van der Vaart en Musonda

De grootste vertegenwoordiging van de Lage Landen vinden we bij Real Betis. Op training dan, want het jonge Belgische toptalent Charly Musonda Jr is de enige die ook echt brokken kan maken bij de verdiblancos. Ricky Van Wolfswinkel komt ook nog wel af en toe in actie, voor Van der Vaart werd de transfer naar Betis een reis naar de vergeethoek.

Atlético Madrid: Carrasco

Atlético Madrid is weer aan een topseizoen bezig. Rode Duivel Yannick Carrasco ontpopte zich al snel tot een van de sterkhouders en een van de revelaties in de Primera División. Hij mag met de colchoneros dromen van een landstitel én van de eindwinst in de Champions League.

Barcelona: Vermaelen

Tot enkele weken geleden leek Barcelona op weg naar een nieuwe triplete. De voorbije weken loopt het echter voor geen meter meer. Niet dat Thomas Vermaelen daar veel mee te maken heeft, want de verdediger (als hij fit is) zit meestal op de bank bij de Catalanen.

Celta de Vigo: Bongonda

Een minder bekende Belg vinden we bij Celta de Vigo, dat bezig is aan een uitstekend seizoen. Theo Bongonda heeft een verleden bij Zulte-Waregem en doet het tegenwoordig bij Celta niet onaardig. Stiekem droomt de belofteninternational zelfs van een EK-selectie.

Getafe: Wanderson

Wanderson speelde in België bij Lierse en Standard en is de zoon van Wamberto, die een verleden heeft bij Standard en Ajax. Tegenwoordig is hij actief bij Getafe, de huidige rode lantaarn in La Liga. Daar liet de 21-jarige dribbelkont al mooie dingen zien.

Valencia: Bakkali

Valencia heeft dit seizoen niet veel om vrolijk over te zijn, al zorgden ze dit weekend wel voor een stunt door te winnen in Camp Nou. Een van de aanwinsten van dit seizoen was Zakaria Bakkali. De ex-speler van PSV begon goed aan het seizoen, maar zakte mede door blessureleed weg.  

Porto: Bruno Martins Indi

Weinig Nederlanders vinden de weg naar Portugal, al zijn er de laatste jaren toch een aantal voorbeelden. Bruno Martins Indi doet het goed bij FC Porto, dat dit seizoen de titel wel aan een van de concurrenten uit Lissabon moet laten.

Sporting: Marvin Zeegelaar

Een man die wel mag dromen van de titel in de Primeira Liga is Marvin Zeegelaar. De linksback dwong bij Rio Ave een transfer naar Sporting af. Daar kwam de man die in het verleden ook al in La Liga speelde bij Espanyol  al acht keer in actie.