Tien om te zien: Nederlanders en Belgen in de Bundesliga

Nederlanders vind je overal, en dus ook in de Bundesliga. Sommigen spelen er al jaren, anderen zijn nog groentjes in de Duitse competitie. En niet alleen Nederlanders vinden de weg naar de Bundesliga: er zijn ook een aantal Belgen actief.

Wolfsburg: Bas Dost, Koen Casteels en Ismail Azzaoui

De grootste Belgisch-Nederlandse kolonie vinden we in Wolfsburg. Bas Dost is natuurlijk een van de sterkhouders bij de vicekampioen en kwartfinalist in de Champions League. Ook dit seizoen is hij er clubtopschutter, al loopt het scoren net iets minder vlot dan vorig seizoen.

Naast Dost vinden we ook twee Belgen bij De Wolven. Koen Casteels is de bekendste. De 23-jarige doelman ligt in de weegschaal met Diego Benaglio. Een pak jonger nog is Ismail Azzaoui. 18 jaar, en een absoluut toptalent. Al is de kans dat u hem in actie ziet voorlopig klein, want hij kwam nog niet verder dan twee invalbeurten. 

Bayern München: Arjen Robben

De bekendste Nederlander in de Bundesliga is uiteraard Arjen Robben. 32 is hij intussen al en als hij niet geplaagd wordt door blessureleed, blijft hij erg belangrijk voor Bayern.

Schalke 04: Klaas Jan Huntelaar

Amper minder bekend is Klaas Jan Huntelaar, ook al 32 overigens. Net als Robben heeft hij natuurlijk een verleden bij Real Madrid en is hij daardoor per definitie wereldberoemd. Huntelaar blijft dé referentie in de aanval van Schalke 04, met dit seizoen acht doelpunten op de teller.

Borussia Mönchengladbach: Thorgan Hazard en Roel Brouwers

Een Nederlander die al zijn ganse carrière in Duitsland voetbalt is verdediger Roel Brouwers. Intussen is hij bezig aan zijn negende seizoen bij Borussia Mönchengladbach. Al speelde hij dit seizoen nog maar 274 minuten.

Thorgan Hazard, broer van, is ook geen onbetwiste basisspeler, maar speelde toch al een stuk meer dan zijn Nederlandse ploegmaat. Meer dan vorig seizoen ook: hij zit nu aan 1108 minuten in 21 optredens.

Augsburg: Paul Verhaegh en Jeffrey Gouweleeuw

De enige Bundesliga-club met twee Nederlanders in de rangen is Augsburg, dat het dit seizoen heel wat minder goed doet dan vorig jaar. Paul Verhaegh, ex-Vitesse, is een vaste waarde bij de ploeg uit Beieren. Hij speelt er al sinds het seizoen 2010-2011, toen Augsburg nog een tweedeklasser was.

Jeffrey Gouweleeuw is er nog maar pas. Hij vertrok in januari bij AZ om zijn geluk te beproeven in de Bundesliga. En voorlopig bevalt dat behoorlijk goed: hij kwam al vijf keer in actie. Al kon hij tot nog toe nog maar één keer van de overwinning proeven. Overigens vond Gouweleeuw bij Augsburg een oude bekende terug: ook Finnbogason, die hij nog kent van bij Heerenveen, is er actief.

Eintracht Frankfurt: Luc Castaignos

Eintracht Frankfurt staat er in de degradatiestrijd nog iets slechter voor dan Augsburg. Luc Castaignos, vorig seizoen nog aan de slag bij Twente, is een van de mannen die de club moet proberen in eerste te houden. Al is hij geen onbetwiste basisspeler. Castaignos kon toch al vier keer scoren in twaalf optredens.