Onverslijtbaar: vijf wereldtoppers in de Serie A die de 35 al lang voorbij zijn

De meeste profvoetballers nemen rond hun 35e toch afscheid van hun profcarrière. Doelmannen houden het vaak iets lange vol, maar een veldspeler die nog doorgaat na zijn 35e verjaardag mag in de meeste gevallen toch wel een uitzondering genoemd worden. Behalve in de Serie A dan: daar is altijd wel plaats voor een oudje. Paolo Maldini ging bijvoorbeeld door tot zijn 41e, en ook op de dag van vandaag zijn er in Italië nog heel wat wereldsterren te bewonderen in de herfst van hun carrière.

Totti 39

Francesco Totti is natuurlijk het boegbeeld van AS Roma. Al is het tegenwoordig niet allemaal peis en vree, want op zijn 39e moet Totti het toch meestal met een invallersrol doen. Intussen is het al meer dan 23 jaar geleden dat hij debuteerde. Amper 16 was hij toen hij tegen Brescia voor het eerst mocht opdraven. Hij bleef zijn club zijn ganse carrière trouw, en dat is in de huidige voetbalwereld zowat een unicum.

Luca Toni 38

Qua clubtrouw is Luca Toni zowat de tegenpool van Francesco Totti. 38 intussen en hij mocht al zowat elk stadion uit de Serie A zijn thuishaven noemen. Daarnaast speelde hij ook enkele seizoenen bij Bayern München en was hij zelfs even aan de slag in Dubai. In 2012 was dat, toen hij eraan dacht zijn schoenen aan de haak te hangen. Maar Luca Toni ging toch verder, en dat doet hij nog altijd. In zijn derde seizoen bij Hellas Verona weet hij de goal nog altijd staan: hij deed de netten al vijf keer trillen.

Buffon 38

Van een levende legende gesproken: Gianluigi Buffon. Ook hij is er al 38 en nog altijd de nummer één bij Juventus en de Italiaanse nationale ploeg. Aan de absolute top dus. Recent pakte hij nog een record door 974 minuten zijn doel schoon te houden: geen enkele doelman in de Serie A had hem dat voorgedaan. Voorlopig is hij nog niet van plan er de brui aan te geven: neen, dat staat pas in 2018 (na het WK in Rusland) op de agenda.

Di Natale 38

De nationale ploeg is al even verleden tijd voor Antonio Di Natale, maar intussen is hij wel nog altijd een belangrijke pion bij Udinese. Aanvoerder zelfs, bij de ploeg waar hij al sinds 2004 aan de slag is. De voorbije twee seizoenen kondigde hij telkens al zijn pensioen aan, om daar later op terug te komen. Afwachten wat het nu wordt.  

Klose 37

Het zijn niet alleen Italianen die hun laatste voetbaljaren aan de top verslijten in Italië. Ook Miroslav Klose vond op latere leeftijd de weg naar de Serie A. De Duitse goaltjesdief is op zijn 37e nog altijd actief bij Lazio, waar hij bezig is aan zijn vijfde seizoen. Zijn contract loopt deze zomer af, en de toekomst is nog onduidelijk: nog een jaartje erbij, een terugkeer naar Duitsland of een avontuur in de MLS? Het zijn allemaal opties voor de spits.