Napoli, of toch gewoon weer Juventus? De titelstrijd in de Serie A

Wie de voorbije maanden op een andere planeet leefde en nu een blik op de rangschikking in de Serie A werpt, zal weinig verbaasd zijn om Juventus bovenaan het klassement te zien prijken. Het traject dat de ploeg uit Turijn dit seizoen aflegde, is echter op zijn minst bijzonder te noemen.

Van 12 op 30...

Enkele maanden geleden zag het er immers naar uit dat een outsider dit jaar met de Scudetto zou gaan lopen. Napoli bijvoorbeeld, of AS Roma. Twee teams die bulken van ambitie, maar die voorlopig niet helemaal kunnen waarmaken.

Wie toen een blik op de Europese rangschikkingen wierp en net bekomen was van de schok Chelsea in de degradatiezone van de Premier League te zien, schrok zich opnieuw een hoedje bij het zien van Juventus in de onderste regionen van het Italiaanse klassement. De verliezende finalist van de Champions League van vorig seizoen had nochtans uitgepakt met enkele spraakmakende transfers, maar De Oude Dame miste haar start volledig.

Het begon met een thuisnederlaag tegen Udinese en een één op negen. Na tien wedstrijden had Juventus 12 op 30 op de teller. De concurrenten pakten intussen wat een comfortabele voorsprong leek. Internazionale deed het uitstekend en ook Napoli raakte na een twee op negen op dreef. AS Roma begon met 23 op 30 en Fiorentina was eveneens goed uit de startblokken geschoten.

... naar 45 op 45

Sinds de elfde speeldag is de motor van Juventus echter helemaal op gang geschoten, en hoe! Sinds de nederlaag op 28 oktober op het veld van Sassuolo verloor Juve geen enkel punt meer in de Serie A. Vijftien wedstrijden zijn we intussen verder, en vijftien overwinningen. 45 op 45: ongezien. De dertiende zege tegen Genoa was al een clubrecord, maar De Oude Dame gaat intussen vrolijk verder.

Ook tegen Napoli, de enige uitdager die nog standhoudt. Voorlopig toch, al zijn de mannen van Sarri hun leidersplaats wel kwijt sinds hun nederlaag in de onderlinge confrontatie. De titeldroom van Dries Mertens en co heeft door dat verlies een serieuze knauw gekregen. Al heeft Napoli met Gonzalo Higuaín wel een belangrijke troef in de rangen. De Argentijn is met 24 doelpunten in 25 wedstrijden de onbetwiste topschutter in de Serie A. Spitsbroeder Insigne doet het met tien goals intussen ook niet slecht.

De aanvalslinie van Juventus is natuurlijk ook behoorlijk indrukwekkend. Topaankoop Paulo Dybala heeft zijn draai gevonden en zit intussen al aan 13 treffers. Morata, Mandzukic en Zaza dragen hun steentje bij aan het succes van De Oude Dame. En als het gevaar niet uit de zestien komt, dan is er natuurlijk nog altijd het kanon van Paul Pogba.

Gezien de huidige vorm van Juventus wijst alles er dan ook op dat de titelverdediger straks gewoon weer zichzelf opvolgt. Al is het verschil met Napoli voorlopig miniem: één punt. De ploeg uit Napels moet hopen op een inzinking van de ploeg van Allegri om eindelijk die eerste titel sinds 1990 te pakken. Toen was Diego Maradona de grote held, nu is het aan een andere Argentijn om geschiedenis te schrijven.