Jürgen Klopp: The Normal One, binnenkort terug oog in oog met zijn Borussia

Een absolute droomaffiche in de kwartfinales van de Europa League: het Liverpool van Jürgen Klopp neemt het op tegen Borussia Dortmund. Zijn Borussia. Het wordt ongetwijfeld een hartelijk weerzien, ondanks de immense belangen. Liverpool moet immers zijn seizoen proberen te redden in de Europa League, terwijl Borussia een van de ploegen is die al het meeste indruk maakten in deze competitie.

Jürgen Klopp zal natuurlijk altijd een held blijven in het Westfalenstadion, de club die hij van 2008 tot 2015 coachte. Een bijzonder succesvolle periode: Klopp won twee titels (2011, 2012), één beker (2012) en drie Supercups (2008, 2013 en 2014). Bovendien leidde hij Borussia naar de Champions League finale in 2013.

Het laatste seizoen was er te veel aan. Borussia Dortmund vertoefde lang in de degradatiezone, maar dat veranderde niets aan de liefde van de fans voor Jürgen Klopp, die nooit in twijfel werd getrokken. De man is dan ook een heuse cultfiguur in Dortmund. Zijn afscheid was, hoe kan het ook anders in het Signal Iduna Park, ronduit indrukwekkend.

De coach laste een sabbatical in, maar die duurde al bij al niet erg lang. In oktober kwam Liverpool aankloppen, een club waar Klopp geen neen tegen kon zeggen. Een fantastische traditie en achterban: een speciale club, zoals Mainz en Borussia, zijn vorige teams. Zo omschreef hij Liverpool bij zijn voorstelling.

De fans, spelers en de media sloten hem onmiddellijk in de armen; het is dan ook moeilijk om geen sympathie te hebben voor Jürgen Klopp. Bij de eerste persconferentie was het meteen raak. Als reactie op Mourinho’s zelf gekozen bijnaam ‘The Special One’, wierp hij zichzelf op als ‘The Normal One’. Geen mirakelman, maar een coach die zijn best zou doen om met Liverpool binnen de vier jaar een trofee te pakken. Want Klopp is een coach voor de lange termijn: hij bleef zijn volledige spelerscarrière bij Mainz, en coachte de club nadien zeven seizoenen. Diezelfde termijn bleef hij ook bij Borussia.

Mirakels verrichte hij voorlopig inderdaad niet bij The Reds. De resultaten blijven wisselvallig, maar de rust is wel teruggekeerd en dat was hard nodig na het tijdperk-Rodgers. Het vertrouwen is er ook, en dat scheelt een pak, ook al is de rangschikking niet meteen om vrolijk van te worden. Mits winst in de inhaalwedstrijden kan het er allemaal wel een stuk mooier uitzien voor Liverpool.  

Intussen blijft Klopp zijn sympathieke zelve: meestal met een brede glimlach, behalve wanneer hij in de clinch gaat met de arbitrage.  Altijd goed voor een knuffel, al moet hij zich op tijd en stond ook eens kwaad maken op zijn team. En vooral, altijd goed voor iets speciaals: zo verscheen hij op de persconferentie op de dag nadat Liverpool Manchester United had uitgeschakeld in de Champions League (en dus op de dag van de loting) met een T-shirt van The Beatles op de persconferentie. Het zijn dergelijke zaken die bijdragen tot de immense populariteit van Jürgen Klopp. En zijn gevoel voor humor uiteraard.