Jonge doelmannen: 23 of jonger en vaste waarde onder de lat

Als voetballer doorbreken op jonge leeftijd is niet iedereen gegeven. Als doelman is het nog een stuk lastiger. Keepers die reeds in hun tienerjaren aan de top spelen: het zijn uitzonderingen. Een aantal absolute toppers slagen er wel in: Iker Casillas bijvoorbeeld, die op zijn 19e al in de Spaanse nationale ploeg stond. We gingen op zoek naar vijf doelmannen van 23 of jonger die nu al aan de top staan. 

Gianluigi Donnarumma

Het seizoen 2015-2016 gaat de geschiedenis in als het seizoen waarin Gianluigi Donnarumma zijn debuut maakte. Hij werd met zijn 16 jaar en 8 maanden de jongste doelman die mocht starten aan een wedstrijd in de Serie A. Nochtans was de goalie van AC Milan het seizoen gestart als derde doelman. In de hiërarchie stond hij een trapje lager dan ervaren rotten Abbiati en Diego Lopez.

Thibaut Courtois

Ook Thibaut Courtois was amper 16 toen hij zijn debuut maakte bij KRC Genk, omdat de drie eerste doelmannen geblesseerd werden. Al duurde het daarna nog meer dan een jaar voor hij echt eerste doelman werd, en dan nog omdat zijn concurrenten niet konden spelen wegens niet-speelgerechtigd en geblesseerd. Bij Genk maakte hij zoveel indruk dat hij zijn plaats in doel niet meer kwijt raakte en een transfer naar Chelsea versierde. Dat leende hem eerst uit aan Atlético Madrid, maar haalde hem nadien terug als nummer één. Het palmares van de Belgische nummer één is intussen indrukwekkend, met onder meer titels in België, Spanje en Engeland.

Jack Butland

Een andere jonge topper in de Premier League is Jack Butland. De doelman speelt tegenwoordig voor Stoke City, maar maakte al in 2012-2013 bijzonder veel indruk bij Birmingham City. En eigenlijk voordien al, want op het EK in 2012 was hij derde doelman in het Engelse nationale elftal. Zijn debuut maakte hij later dat jaar, als jongste keeper ooit bij The Three Lions. Sinds dit seizoen is hij de absolute nummer één bij Stoke City, maar het EK moet hij wegens een blessure wel aan zich voorbij laten gaan.

Mattia Perin

In Italië is Gianluigi Buffon nog altijd de nationale nummer één. De toekomst in doel is echter verzekerd bij de Azzurri. Naast de piepjonge Donnarumma kan Italië ook rekenen op een ander jong talent. Mattia Perin maakte in 2014, toen net 22 geworden, zijn debuut in de nationale ploeg. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij Genoa, waar hij ook zijn jeugdopleiding genoot. Twee uitleenbeurten later kreeg hij zijn kans als eerste doelman en sinds het seizoen 2013-2014 deed hij zo al een schat aan ervaring op in de Serie A.

Timo Horn

Nog zo’n jonge doelman die al een hoop ervaring heeft, is de Duitser Timo Horn. De degradatie van zijn club 1. FC Köln was een geluk bij een ongeluk voor de goalie, want in de Duitse tweede klasse kreeg hij volop zijn kans. In zijn tweede seizoen onder de lat dwong Köln de promotie af en werd hij verkozen tot speler van het jaar door de supporters. Intussen heeft hij er al bijna twee seizoenen op zitten in de Bundesliga, en dat terwijl hij zijn 23e verjaardag nog moet vieren.