Het jaar van Tottenham? Jawel, Spurs mogen dromen van de titel

Onvoorspelbaar en bijzonder spannend: dat is het minste wat je kan zeggen over de Engelse titelstrijd dit seizoen. Aan de leiding staat het erg verrassende Leicester City. The Foxes hebben slechts twee punten voorsprong op twee Londense clubs: Tottenham en Arsenal. En dan is er ook nog Manchester City, dat op zes punten van de koploper volgt.

Leicester City

Wie zich op de rangschikking baseert, moet dus concluderen dat Leicester City de grootste kanshebber is op de titel. Of dat ook echt zo is? We zeiden het al: de titelstrijd is erg onvoorspelbaar. Feit is dat de druk op de leider sowieso steeds groter zal worden. Met Ranieri hebben Vardy en co dan misschien wel de ideale coach voor dergelijke situaties, ze moeten het op het veld natuurlijk nog altijd waarmaken. Iedereen gunt het hen. Behalve de fans van de concurrenten dan misschien…

Arsenal

De Arsenal-supporters bijvoorbeeld. Wat smachten ze bij The Gunners naar een nieuwe titel. Van 2004 is dat nu al geleden, en intussen moeten ze het stellen met een paar FA Cups in de prijzenkast. Maar… Arsenal staat erom bekend zijn kansen niét te grijpen en bewees dat alweer enkele keren dit seizoen. Als we dan toch een voorspelling moeten doen: het zou weer eens net niet kunnen worden voor Arsène.

Manchester City

Moeten we Manchester City helemaal afschrijven? Zes punten is geen onoverkomelijke kloof op twaalf speeldagen van het einde. De vorm van The Citizens is echter bedroevend. Op verplaatsing hadden ze het al langer moeilijk, maar nu vertoont ook de Etihad-burcht serieuze kraken. Nul op zes in de recente rechtstreekse duels tegen de concurrenten: neen, zo word je geen kampioen.

Tottenham Hotspurs

En dan is er Tottenham. The Spurs zijn op dit moment dé ploeg in vorm in Engeland. 15 op 15 pakten ze, sinds de nederlaag half januari tegen… Leicester City. Dat doen de mannen van Pochettino met uitstekend voetbal. Het plaatje lijkt dit seizoen inderdaad helemaal te kloppen bij het jonge Tottenham, dat met reservedoelman Vormer slechts één dertiger in de selectie heeft.

Onder de lat is Lloris uiteraard een uitstekende doelman, maar hij kan op rekenen op voor velen het beste centrale verdedigersduo van de Premier League. De transfer van Toby Alderweireld was een schot in de roos, en de samenwerking met die andere Belg, Jan Vertonghen, loopt uitstekend. Walker en Dier maken het plaatje compleet. Dat de defensie van The Spurs de beste is van de Premier League, blijkt ook uit de cijfers: met 20 tegentreffers beschikken ze over de minst gepasseerde verdediging.

Vooraan is er natuurlijk Harry Kane. De sluipschutter kwam niet meteen op dreef, maar heeft zijn torinstinct intussen helemaal teruggevonden en zit alweer aan 16 goals dit seizoen. Een aanval op zich dus, maar het scorend vermogen van Tottenham als team is ronduit indrukwekkend. De jonge Dele Alli is er nog maar 19 en zit bijvoorbeeld al aan zeven goals. En dan lopen er ook nog mannen als Dembélé, Chadli en Eriksen rond op het middenveld. Met 47 goals, slechts één minder dan City en Leicester, heeft Tottenham met voorsprong het beste doelpuntensaldo. En dus mogen ze op White Hart Lane echt dromen van de titel.