Het imperium van Jorge Mendes, de machtigste man in de voetbalwereld

De machtigste man in de huidige voetbalwereld is wellicht Jorge Mendes. De Portugese spelersmakelaar beschikt over een ronduit indrukwekkende klantenportefeuille en werd al drie jaar op rij verkozen tot makelaar van het jaar. Mendes is in staat om de transferwaarde van zijn spelers tot op ongekende hoogten op te drijven en sloot de afgelopen jaren meerdere deals waar menigeen de wenkbrauwen bij fronste. Een overzicht van enkele topvoetballers die hun vertrouwen stellen in Mendes.

Cristiano Ronaldo

De Portugees heeft zijn huidige positie grotendeels te danken aan de absolute topvedette in zijn klantenbestand. Mendes werd immers samen met zijn landgenoot Cristiano Ronaldo groot. De samenwerking tussen beiden ging al van start toen de drievoudige Gouden Bal nog een jeugdspeler was.  Hij onderhandelde de transfer van CR7 naar Manchester United en later naar Real Madrid. De relatie tussen beide heren gaat veel verder dan een professionele verstandhouding. Zo was Cristiano getuige op het huwelijk van Mendes, en deed hij de makelaar bij diezelfde gelegenheid een eiland cadeau als geschenk.

David De Gea

Jorge Mendes deed al heel wat zaken met Manchester United. Soms met succes, soms met minder. Zo loodste hij ook Bebé naar Old Trafford, een transfer die wordt beschouwd als een van de grootste miskopen ooit van United. Binnen de huidige selectie is David De Gea een van de klanten van Mendes. De makelaar zou afgelopen zomer United aangeraden hebben om de transfer naar Real Madrid zo lang mogelijk te laten aanslepen, iets wat uiteindelijk uitdraaide op een onwaarschijnlijke soap omdat de overgang niet op tijd rond geraakte. Nog geen twee weken later tekende De Gea een nieuw contract bij The Red Devils.

James Rodriguez

Ook James Rodriguez stelt zijn vertrouwen in Mendes als zijn zaakwaarnemer. Vorig seizoen werd de Colombiaan binnengehaald als de absolute toptransfer van Real Madrid. Of hij ook na de zomer nog in Bernabeu speelt, is nog maar de vraag.  De geruchten over een vertrek naar de Premier League houden niet op en het is niet ondenkbaar dat James Rodriguez het voorwerp wordt van een nieuwe toptransfer komende zomer.

Angel Di Maria

Een speler die de afgelopen jaren ook al de hoofdrol speelde bij diverse toptransfers is Angel Di Maria. Het traject van de Argentijn biedt meteen ook een mooi overzicht van de clubs waar Mendes het liefst (lucratieve) zaken mee doet. Van Real Madrid ging het naar Manchester United, maar die overging bracht niet wat beide partijen ervan verwacht hadden. En dus verkaste Di Maria naar PSG.

Diego Costa

Net als heel wat andere spelers werd Diego Costa al op jonge leeftijd door Mendes opgepikt. De Portugees loodste de aanvaller als nobele onbekende op 19-jarige leeftijd naar Atlético Madrid, waar hij uitgroeide tot Spaans international. Zijn prestaties leverden hem een transfer naar Chelsea op. Mogelijk komt er ook voor de Spanjaard met Braziliaanse roots komende zomer een nieuwe verhuis aan.

José Mourinho

Jorge Mendes beperkt zijn dienstverlening niet alleen tot topvoetballers. Ook José Mourinho is een belangrijke klant. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Portugese topcoach vaak heel wat spelers van Mendes aantrekt bij zijn clubs. En het hoeft evenmin verbazing te wekken dat Mourinho nadrukkelijk genoemd wordt als coach van Manchester United, maar dat plots ook sprake is van PSG.