Giant killer: West Ham United

David versus Goliath: het verhaal van de underdog doet het altijd goed, zeker in de voetbalwereld. Welke kleinere Nederlandse club droomt er niet van te winnen van Ajax of PSV? Sommige clubs lijken er een patent op te hebben: winst tegen de topclubs. Zoals West Ham United dit seizoen in de Premier League bijvoorbeeld.

Wie houdt van de underdog, is bij deze Londense traditieclub dezer dagen dan ook aan het juiste adres. Van de toppers slaagde voorlopig alleen Tottenham erin om ongehavend uit een duel tegen het team van succescoach Slaven Bilic te komen.

Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal: stuk voor stuk gingen ze voor de bijl tegen The Hammers, ofwel The Irons. Over welke bijnaam het beste klinkt, kunt u gerust een hele avond discussiëren met een fan van The Hammers. Of waren het The Irons?

Die overwinningen tegen de toppers ging West Ham vooral buitenshuis halen en dat is uiteraard nóg straffer. Arsenal en City zijn dit seizoen immers zo goed als onklopbaar voor eigen publiek. Naast West Ham slaagde alleen Chelsea erin te gaan winnen in het Emirates Stadium en was Liverpool de enige ploeg die met de drie punten mocht vertrekken uit het Etihad Stadium.

In het begin van het seizoen verging het West Ham overigens minder goed voor eigen publiek, met enkele thuisnederlagen en vooral vele gelijke spelen. Aanvankelijk konden de fanatieke supporters dus weinig thuiszeges vieren, maar Upton Park is sinds de nederlaag tegen Bournemouth wel een oninneembare vesting voor de tegenstanders. Sinds 22 augustus slaagde geen enkele ploeg er nog in te winnen op het veld van West Ham.

Recent nog werd Manchester City in bedwang gehouden, goed voor een vier op zes tegen De Bruyne en co. West Ham wil echter meer: eerst en vooral wil het in een van de vele Londense derby’s revanche tegen Tottenham Hotspurs. Die wedstrijd staat begin maart op het programma.

Een andere Londense derby is er in april. Dan willen Kouyaté en co op zoek naar een historische zes op zes tegen de buren van Arsenal. The Gunners zakken alvast met knikkende knieën af naar Oost-Londen, want in de eindsprint richting de titel kan elke nederlaag dodelijk zijn.

Het duel tegen Arsenal wordt overigens meteen ook de laatste Londense derby in het legendarische en altijd uitverkochte Upton Park. In het seizoen 2016-2017 verhuist West Ham United immers naar het Olympisch stadion, goed voor een uitbreiding van de capaciteit van 35 000 naar 54 000 plaatsen. Al blijkt ook dat niet voldoende om aan de gigantische vraag naar tickets tegemoet te komen. 

Na de topper tegen Arsenal is de kous overigens nog niet af voor West Ham. Ook tegen Manchester United gaan de mannen van Bilic voor de volle buit. Een driepunter tegen Memphis Depay en co zou weleens cruciaal kunnen blijken in de eindafrekening.

Al wordt een van de hoogtepunten van het seizoen sowieso het afscheid van Upton Park tegen Swansea City. De laatste negentig minuten in dit mythische stadion worden ongetwijfeld bijzonder emotioneel voor de fans van West Ham United.