FC Barcelona - een gids over voetbal in Barcelona

FC Barcelona is een voetbalclub die momenteel op ieders lippen ligt en dat is al een aantal jaren zo. Ze spelen snel en technisch combinatievoetbal en hebben enkele van ’s werelds grootste voetballers zoals Leo Messi en Andres Iniesta in hun team. FC Barcelona Barcelona is altijd een club geweest die in het hart is gesloten van vele Nederlandse voetbalfans, speciaal nadat Ronald Koeman er speelde van 1989 tot 1995 nam de interesse flink toe. Als je kijkt naar het feit dat de club werkelijk alles heeft gewonnen wat er te winnen valt (zelfs meer dan eens) in de laatste seizoenen, dan is het begrijpelijk dan FC Barcelona momenteel één van de meest populaire voetbalclubs is. Een trip naar Barcelona hoeft echter niet alleen uit voetbal te bestaan. Barcelona is een moderne grote stad met alle mogelijke vormen van vertier. Er zijn heel veel bezienswaardigheden en sommigen zijn volstrekt uniek. Barcelona kan bovendien pronken met het feit dat de zee en het strand tot in het centrum van de stad reiken.

De oprichting van de club

De geschiedenis startte al in de 19e eeuw, de officiële oprichting van de club vond plaats op 29 november 1899. Het was overigens een beetje speciaal te noemen dat de club werd opgericht door een Zwitser, namelijk Hans-Max Gamper, die later beter bekend was als Joan Gamper. Hij was een goed voetballer die in zijn jonge dagen door Europa trok en clubs oprichtte, onder andere FC Zürich en dus ook FC Barcelona. Dat Gamper FC Barcelona oprichtte was eigenlijk een beetje toeval. Tijdens een bezoek aan zijn oom die toentertijd in Barcelona woonde, werd Gamper zo verzwolgen door de sfeer van de stad dat hij er niet meer wegging. De voetbalinteresse was zo groot (Gamper was slechts 22 jaar oud in 1899)dat hij besloot om te onderzoeken of er genoeg interesse was om een voetbalclub te starten in de stad. Op een namiddag in november 1899 ontmoette hij een aantal Catalanen, Engelsen en Zwitsers op het Gimnasion Sole en daar klonk het startschot voor FC Barcelona.

Zeges

FC Barcelona is de één na beste club van Spanje, slechts de aartsrivalen van Real Madrid hebben door de jaren heen meer grote titels en prijzen gewonnen. Zoals alle succesvolle clubs heeft ook Barcelona een gouden tijdperk beleefd, waar de club bijna onoverwinnelijk was in zowel de Primera Division (ook bekend als La Liga) als in de grote Europese toernooien. De gouden tijdperken zijn makkelijk te herkennen in de geschiedenis van de club, momenteel zit de club ook in een dergelijk gouden tijdperk. In de jaren 70 was de Nederlandse stijl erg duidelijk aanwezig. Met Neeskens en Cruijff hadden ze 2 vooraanstaande spelers in het team, hoewel ze slechts 1 keer het kampioenschap en een beker wonnen, wordt dat team zelfs nu nog als één van de beste teams ooit in de geschiedenis van FC Barcelona beschouwd. Toen Cruijff als trainer eind jaren tachtig terugkeerde naar Barcelona waren de fans optimistisch en goede resultaten lieten niet lang op zich wachten. Met Cruijff aan het roer won de club alles wat er te winnen valt. Ze wonnen bijvoorbeeld 4 keer achtereenvolgend de Spaanse titel (1991-1994) en de toenmalige Europa cup 1 voor landskampioenen in 1992. Frank Rijkaard zal altijd herinnerd worden als de trainer die er voor zorgde dat Barcelona veranderde van een club die alleen in thuiswedstrijden bijna onoverwinnelijk was, in een internationale topclub. In het seizoen 2004/05 wonnen ze voor het eerst in zes jaar weer de Spaanse titel, ook het seizoen daarna werd die titel gewonnen. Bovendien werd in het seizoen 2005/06 de Champions League gewonnen, in de finale tegen Arsenal was het de Zweed Henrik Larsson die van zich deed spreken met 2 assists. Toen Pep Guardiola trainer werd in het seizoen 2008/09, waren er velen die meenden dat hij aan een welgedekte tafel kwam, waar slecht 1 persoon aan ontbrak. Dat was nu precies Guardiola. Dat seizoen werd een doorslaand succes, want FC Barcelona won de Spaanse titel, de Spaanse beker en de Champions League. De successen werden voortgezet in de daaropvolgende seizoenen. De Spaanse titel werd gewonnen in 2010 en 2011. De Spaanse beker in 2012 en bovendien werd in 2011 voor de vierde keer de Champions League gewonnen. In het seizoen 2012/2013 werd Tito Vilanova de nieuwe trainer van de club. In de Champions League werd FC Barcelona uitgeschakeld in de halve finale, maar de Spaanse titel werd ruim voordat het seizoen voorbij was al binnengehaald.

Grote Spelers

Vele wereldsterren hebben het ’blaugrana’ shirt van FC Barcelona door de jaren heen gedragen. Ook in het huidige elftal zijn er wereldsterren te bewonderen. Leo Messi wordt samen met namen als Pelé en Maradona gerekend tot de echt grote spelers door de jaren heen. Met het 4 keer op rij winnen van de Gouden Bal is hij absoluut de beste speler nu. Overigens heeft ook Maradona gespeeld voor FC Barcelona van 1982 tot 1984. Hij speelde buitengewoon goed maar controverses stonden een langer verblijf in Catalonië in de weg. Andere grote namen door de jaren heen zijn Figo, die nog steeds niet populair is vanwege zijn transfer naar Real Madrid, dit geldt overigens ook voor Michael Laudrup. De Brazilianen Romario, Ronaldo, Ronaldinho, de Hollanders Johan Cruijff, Johan Neeskens en Ronald Koeman droegen ook het shirt van FC Barcelona, net zoals de Zweden Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson en Patrik Andersson.

Nou Camp

Nou Camp of Camp Nou wat de officiële naam is van het stadion, is Europa’s grootste stadion en is uitsluitend gebouwd voor voetbalwedstrijden. Tijdens wedstrijden van La Liga is er plaats voor 99.354 toeschouwers. Dat is bijna 20.000 plaatsen meer dan in de andere grote voetbalstadions zoals het Stade Olimpico in Rome, het Signal Idunapark in Dortmund en het Guiseppe Meazza in Milaan. Nou Camp is Catalaans voor ’nieuw voetbalveld’ daarmee wordt bedoeld dat dit het tweede stadion is in de geschiedenis van FC Barcelona. Het stadion werd gebouwd in de periode 1954-1957 en openingswedstrijd was tegen Legia Warschau en natuurlijk was het een uitverkocht huis! Toen Camp Nou in 1957 klaar was, bood het plaats aan circa 93.000 toeschouwers. Voor het WK-voetbal in 1982 besloot de leiding van FC Barcelona het stadion uit te breiden, hierdoor werd de capaciteit gebracht op 115.000 en hiervan waren er 85.000 zitplaatsen. Na het seizoen 1998/1999 is het stadion veranderd en beschikt het alleen nog zitplaatsen.

Barcelona als reisdoel

Barcelona is al heel lang een populair reisdoel voor een weekend weg. In deze stad is er namelijk van alles te doen en te beleven. Als je alles mee wilt maken in de stad, is een weekend niet genoeg en moet je keuzes maken. Een goede tip voor de vele toeristen is de Sagrada Familia. De bouw van deze kathedraal werd gestart in 1882 maar is nog steeds niet klaar. In en om deze kerk is men nog steeds bezig met de bouw. Andere attracties zijn de stadsparken, waar Parc Guëll zich onderscheidt van de rest. Casa Battló is op zijn zachtst gezegd een bijzonder gebouw dat werd gebouwd door kunstenaar Gaudí en is een tweede klassieke bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Als het tijd is voor eten en drinken, hoef je niet lang te zoeken naar goede restaurant en bars. Probeer slechts om Las Ramblas te vermijden, daar zijn de prijzen te hoog en de kwaliteit van het eten is niet bijzonder hoog. Wat eten betreft zijn er vis en schaaldieren in overvloed. De lokale paella met pasta in plaats van rijst wordt aanbevolen. Natuurlijk onder het genot van een glas cava. Vervoer in Barcelona is makkelijk want het openbaar vervoer is zowel bovengronds als ondergronds uitstekend te noemen. Met de metro kun je snel van het ene deel in de stad naar het andere deel. Trams rijden er in grote delen van het centrum van de stad. Bovendien is er een fijnmazig busnet. Als je niet van het ene einde van de stad naar het andere einde hoeft, dan zijn een paar makkelijke schoenen de beste optie om vooruit te komen. Barcelona is een dichtbebouwde stad waar het praktisch niet meer is dan enkele kilometers om de grote bezienswaardigheden te zien. Je kunt er ook voor kiezen om naar Nou Camp te wandelen. Van Barcelona’s centrum (Plaça de Catalunya) is het slechts zes kilometer wandelen naar het stadion.

Vliegreizen naar Barcelona

Het is eenvoudig om vliegtickets te vinden naar Barcelona. Je kunt zowel met de prijsvechters als met de traditionele vliegmaatschappijen naar Barcelona. Het is de moeite waard om te weten dat de prijsvechters vliegen op luchthaven Gerona, circa 15 kilometer ten noorden van Barcelona. Het is niet duur om naar Barcelona te vliegen, ongeacht waar je de reis boekt. Er zijn namelijk vele vertrekken. Als je naar Barcelona vliegt om FC Barcelona te zien, dan is een pakketreis met vlucht, hotel en wedstrijdticket absoluut te makkelijkste manier.

Tickets voor FC Barcelona

Er is grote vraag naar tickets voor thuiswedstrijden van FC Barcelona, hoewel het grote Nou Camp plaats biedt aan meer dan 99.000 toeschouwers. Het stadion is sowieso al half gevuld met de seizoenkaarthouders (de zogenaamde socios). De andere helft van de tickets is razendsnel verkocht. Voor een wedstrijd tegen een middenmoter of een staartclub is het natuurlijk iets makkelijker om aan tickets te komen dan wanneer het gaat om El Clasico tegen Real Madrid en wedstrijden tegen Atletico Madrid of de derby tegen Espanyol, evenals de wedstrijden in de Champions League. Men kan tickets kopen bij de ingang van het stadion of vooraf online kopen. Een ander en beter alternatief is het boeken van tickets via een reisagent. Agenten die gespecialiseerd zijn in voetbalreizen hebben altijd een groot aantal exclusieve tickets, waar je zelf niet aan kunt komen als je zelf boekt. Naar het voetbal gaan in Spanje is nog steeds relatief goedkoop. In ieder geval als je het vergelijkt met de stijgende prijzen in de Premier League. Uiteraard hangt de prijs van een ticket wel af tegen wie FC Barcelona speelt en op welke plaats je wilt zitten in het stadion.