FC Barcelona, zoveel meer dan Messi, Suarez en Neymar

Wie FC Barcelona zegt, denkt vrijwel automatisch aan MSN, het dodelijke trio dat dezer dagen de tegenstand aan flarden speelt. De frivoliteit van Neymar, de klasse van Messi en de dodelijke efficiëntie van Suarez: elke tegenstander verbleekt erbij. Hun sterren schitteren zo hard dat ook hun eigen ploegmaats in hun schaduw opereren. Nochtans loopt er bij FC Barcelona zoveel meer talent rond: spelers die stuk voor stuk tot de wereldtop behoren. Zelfs de bankzitters.

Luxeprobleem onder de lat

De enige problemen waar Luis Enrique zich als voetbaltrainer zorgen moet over maken, zijn luxeproblemen. Dat begint al onder de lat. Dat Marc-André Ter Stegen een topper is, bewees hij al bij Borussia Mönchengladbach. Bij Barcelona moet hij zich in de Champions League proberen te onderscheiden, en niet zonder succes. De nummer één van FC Barcelona blijft echter Claudio Bravo, de Chileen die zoveel indruk maakte op het WK in Brazilië. Een topper, die er staat als het nodig is.

Verdediging: internationals tot op de bank

FC Barcelona is hofleverancier van de Spaanse nationale ploeg, zeker wat de verdediging betreft. Enfant terrible Gerard Piqué is centraal de leider van de Barça-defensie. Al laat Mister Shakira dit seizoen vooral van zich spreken door zijn uitspraken, tweets en gedrag naast het veld, hij blijft uiteraard gewoon een klassebak. Naast hem vinden we meestal de Argentijn Javier Mascherano of de Fransman Jérémy Mathieu, ook twee ervaren rotten natuurlijk.

Nog meer toppers vinden we op de flanken. Dani Alves bijvoorbeeld. Braziliaans international, ancien op de rechterflank en een man met een uitpuilende prijzenkast. Aan de overkant vinden we Jordi Alba. Een stuk jonger, maar intussen toch ook al een erg aardig palmares én een vaste waarde bij de nationale ploeg.

Bij de Spaanse selectie vinden we ook Marc Bartra terug. Die moet bij Barcelona meestal tevreden zijn met een rol als invaller, maar schrik niet als Del Bosque hem wél in de basis zet.  Ook Thomas Vermaelen heeft een grotere kans om aan de aftrap te verschijnen bij de Rode Duivels dan bij FC Barcelona.

Middenveld: de perfecte mix

Op het middenveld beschikt Luis Enrique zo mogelijk over nog meer luxe: opnieuw kan hij kiezen uit een selectie van absolute wereldtoppers. Van een ervaren rot als Arda Turan tot een heel wat jonger goudhaantje als Rafinha, van de beenharde Mascherano (al staat die meestal in de verdediging) tot de elegante Iniesta, van een assistkoning als Sergi Roberto tot een sluipschutter vanuit de tweede lijn als Ivan Rakitic: het middenveld van FC Barcelona heeft het allemaal.  

De meest onderschatte voetballer van FC Barcelona is wellicht Sergio Busquets. Een speler die zelden opvalt door doelpunten of frivoliteiten, maar o zo belangrijk is bij FC Barcelona. Zowel op defensief als op offensief vlak. “Het brein, de motor en de spil van Barcelona”, zo werd hij omschreven door de Chileense analist Felipe Araya. Beter kunnen we dat niet zeggen…