Eindelijk: Manchester City maakt komaf met CL-vloek en schrijft geschiedenis!

De Champions League en Manchester City: het is nooit een goed huwelijk geweest. De laatste jaren zat het ook echt niet mee bij de loting. Dit seizoen was het lot de mannen van Pellegrini beter gezind. Een kwartfinale tegen PSG beloofde lastig te worden, maar de Spaanse grootmachten werden toch vermeden. City geloofde erin en maakte het in een zinderend Etihad Stadium ook waar.

De vloek van Manchester City

In 2011 mocht City voor het eerst deelnemen aan het Kampioenenbal. Als nummer drie uit de Premier League kwamen The Citizens in een lastige groep terecht, met Bayern München, Napoli en Villarreal. Die tegenstand uit de Europese toplanden bleek te zwaar: City eindigde als derde en werd verwezen naar de Europa League. Daar werden ze roemloos uitgeschakeld door Sporting.

Een jaar later kreeg City een nieuwe kans. De ploeg uit Manchester kwam echter in een ware groep des doods terecht. Real Madrid en Borussia Dortmund zouden elkaar in de halve finale opnieuw tegenkomen. Ajax vervolledigde de poule en het tweede CL-avontuur werd een waar fiasco voor City, dat geen enkele wedstrijd kon winnen. Het eindigde met drie punten.

Derde keer, goede keer dan maar? Jawel, dit keer zat de loting voor de groepsfase mee. In een poule met Bayern, CSKA en Viktoria Plzen kon City zich voor het eerst plaatsen voor de 1/8e finales. Toch werd City, en manager Pellegrini in het bijzonder, alweer het onderwerp van spot. De coach had zich immers misrekend met het oog op de groepswinst. Hij dacht dat zijn team met 5-2 moest winnen bij Bayern, terwijl 4-2 voldoende was. Uiteindelijk bleef het bij 3-2. Geen groepswinnaar dus en dat breek City zuur op, want in de 1/8e finales wachtte Barcelona. Een tegenstander waar de runner-up uit de Premier League niet tegen opgewassen was.

Drie keer in vijf seizoenen in groep Bayern

Vorig seizoen kreeg City een nieuwe kans. En voor de derde keer in vier seizoenen kwamen The Citizens in de groep van Bayern terecht. AS Roma en (alweer) CSKA waren de andere twee tegenstanders. Twee zeges en twee draws volstonden voor de kwalificatie, maar de vloek van de loting leefde voort. Een mens kreeg bijna medelijden toen City alweer Barcelona tegenover zich kreeg. De Catalanen waren vorig seizoen voor elke tegenstander een maat te groot en dus ook voor de Engelse kampioen.

In het laatste seizoen onder Pellegrini zat het dan toch eindelijk eens mee voor Manchester City. In de poulefase waren Juventus, Borussia Mönchengladbach en Sevilla de tegenstanders. Opnieuw tegenstanders uit de topcompetities dus, maar Sevilla bleek zich toch beter op zijn plaats te voelen in de Europa League dan in de Champions League en Gladbach kende een dramatisch seizoensbegin.

Juventus was een lastigere tegenstander en dat resulteerde in een nul op zes voor City. Toch werden de Engelsen groepswinnaar en dat betekende ook een haalbare kaart in de 1/8e finales. Dinamo Kiev werd al bij al makkelijk opzijgezet. Intussen ging ook PSG, niet de makkelijkste maar ook niet de moeilijkste tegenstander die uit de pot kon komen bij de loting voor de kwartfinales, opzijgezet. Met dank aan Kevin De Bruyne, de man die dit jaar samen met Aguëro toch wel het verschil maakte bij City. De halve finale is binnen, daarin wacht sowieso een absolute klepper, maar City heeft nu al geschiedenis geschreven.