De strijd om de titel van topschutter in de Premier League: met vijf op weg naar nummer 20

De Premier League staat garant voor spektakel, en dat betekent vooral ook heel wat doelpunten.  Meer dan 700 nu al dit seizoen, en meer dan tien procent daarvan kwamen op naam van vijf topspitsen. Voorlopig blijft Jamie Vardy op één in de topschutterstand, maar hij wordt op de voet gevolgd door Romelu Lukaku. Al hoopt ook Kun Aguëro zichzelf nog op te volgen, en is Harry Kane een andere kaper op de kust.

Jamie Vardy

Jamie Vardy is dit seizoen natuurlijk dé sensatie in de Premier League. Terwijl hij vorig jaar al de aandacht trok van bondscoach Hodgson, is hij pas dit seizoen écht ontploft. De goalgetter van de verrassende koploper Leicester City zit nu al aan 19 treffers. Bovendien verbrak hij in november al een record van Ruud Van Nistelrooy, door in elf opeenvolgende wedstrijden te scoren.

Romelu Lukaku

Nog een man die helemaal ontploft is, is Romelu Lukaku. De Belgische aanvaller is nog altijd maar 22, maar scoorde intussen al meer dan 60 doelpunten in de Premier League. Bijzonder straf is dat van de man die te licht bevonden werd door Chelsea. Ook Lukaku brak dit seizoen al een record. Geen enkele speler van Everton had in één seizoen al meer dan 16 treffers gemaakt voor The Toffees. In november al plaatste hij zich door voor zijn 23e 50 doelpunten te scoren in de Premier League, in een illuster rijtje met Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Robbie Fowler en Michael Owen.

Harry Kane

De sensatie van vorig seizoen was natuurlijk Harry Kane. Intussen zijn we het al gewoon dat hij scoort aan de lopende band. Al was dat aan het begin van het seizoen net iets minder. Intussen is Harry Kane weer helemaal de oude en heeft hij een belangrijk aandeel in de tweede stek van Tottenham Hotspurs. Dit seizoen scoorde hij al 17 competitietreffers. De kans dat hij beter doet dan vorig seizoen is reëel: toen eindigde hij op 21. Overigens kan ook hij in het clubje met Lukaku, Ronaldo en co komen. Dan moet hij dit seizoen wel nog minstens negen keer scoren, een heuse uitdaging.

Kun Aguëro

Een man die onmisbaar blijkt voor Manchester City, is Sergio Aguëro. Spijtig genoeg voor The Citizens kampt de Argentijn af en toe met blessureleed. Als hij topfit is, is hij amper af te stoppen. Newcastle United werd dit seizoen zijn grootste slachtoffer: in de thuismatch tegen de degradatiekandidaat scoorde hij maar liefst vijf doelpunten. In totaal zit hij alweer aan 16 rozen. Al moet hij nog een tandje bijsteken als hij zijn cijfers van vorig seizoen wil evenaren. Toen werd hij topschutter met 26 goals.

Riyad Mahrez

Een andere man die dit seizoen de kaap van twintig treffers hoopt te ronden, is Riyad Mahrez. Samen met Jamie Vardy vormt hij bij Leicester City het dodelijkste duo van de Premier League. Zijn teller staat op 15. Al vindt hij in 2016 een pak moeilijker de weg naar de netten dan in 2015: sinds de jaarwissel kon de Algerijn nog maar twee keer de netten doen trillen.