De laatste acht in de Champions League: Barcelona versus de rest

De loting van de kwartfinales van de Champions League leverde één ware kraker op. Een finale avant la lettre, zoals Bayern tegen Juventus dat ook er al één was. Of het een even bloedstollende confrontatie wordt, weten we in april. We hebben het natuurlijk over het duel tussen Barcelona en Atlético Madrid.

Barcelona is de titelverdediger én de absolute topfavoriet om zichzelf op te volgen. Atlético Madrid was twee seizoenen geleden verliezend finalist. De ploeg van Diego Simeone is als geen ander in staat om het een tegenstander lastig te maken en zich op te laden voor topconfrontaties.

Al hadden de colchoneros het bijzonder lastig om afstand te nemen van PSV. Beide wedstrijden eindigden op een scoreloos gelijkspel: na 210 minuten was het nog steeds 0-0. Een zinderende penaltyreeks zorgde voor de beslissing. Bloed, zweet en tranen kostte het Atlético om zich te plaatsen en nu hebben Torres en co de zwaarst mogelijke loting gekregen.

Barcelona vs Atlético in La Liga: twee keer 2-1 voor Barça

Kunnen de rojiblancos dit Barcelona afstoppen? In de competitie lukte het in elk geval niet: de Catalanen haalden het in beide duels met 2-1. Al had het ook anders kunnen lopen. Atlético Madrid maakte het Barcelona knap lastig, en als Filipe Luis geen aanslag had gepleegd op Lionel Messi en daarvoor met rood van het veld gestuurd was, had een stunt in Camp Nou er misschien wel ingezeten.

De mannen van Simeone krijgen nu dus een herkansing, en dat op het strijdtoneel van de Champions League. Een bijzonder lastige opdracht, maar de Atlético is misschien wel de lastigste tegenstander die Barcelona kon voorgeschoteld krijgen. Een uitstekende defensie en organisatie, een indrukwekkende fysiek en een maximum aan inzet: één ding is zeker, Atlético zal zijn vel bijzonder duur verkopen.

Ook de andere teams zullen aandachtig naar het duel tussen de twee Spaanse toppers kijken. Slaagt Atlético erin om Barcelona uit het tornooi te kegelen? Dan zien de tegenstanders hun kansen op de eindwinst plots groeien.

La Undécima, het enige overblijvende doel van Real Madrid

Voor Real Madrid is La Undécima het enige doel dat nog overblijft. De Koninklijke kan, tot frustratie van sommigen, in elk geval niet klagen over de loting. Met Wolfsburg kregen ze de tegenstander voor zich die de meeste ploegen zich wensten. De weg naar de halve finale lijkt open te liggen. Al heeft Real het vaak lastig op verplaatsing en is het zeker niet uitgesloten dat Ronaldo en co nog een en ander recht te zetten hebben in de return.

Bayern München stond in de 1/8e finale werkelijk op de rand van de uitschakeling. Met Duitsers ben je natuurlijk nooit klaar en dat bewezen de mannen van Guardiola met een ultieme ommekeer. Nu wacht een op papier eenvoudigere tegenstander. Benfica beschikt over een uitstekende ploeg met een aantal fantastische talenten, maar Bayern lijkt toch nog iets te hoog gegrepen.

Afspraak met de geschiedenis

In de laatste kwartfinale hebben twee teams een afspraak met de geschiedenis. PSG en Manchester City dromen van Europese successen, maar konden het nog niet echt waarmaken. De laatste drie seizoenen strandde het verhaal van de Parijzenaren steeds in de kwartfinale. Voor City is de kwartfinale al een unicum, nadat The Citizens de laatste twee seizoenen telkens op Barcelona stuitten in de 1/8e finale.