Alles blijft hetzelfde, maar in de Premier League... is alles anders!

Het is intussen alweer april en dat betekent dat de eindstreep in zicht komt in de nationale competities. Met PSG is er al een kampioen bekend, in andere competities is het nog een kwestie van aftellen tot er een titel mag gevierd worden. Opvallend is dat heel wat teams zichzelf zullen opvolgen. Ploegen die stilaan te sterk lijken voor de tegenstand in eigen land en die al voor het seizoen begon torenhoog favoriet waren.

Bayern

In Duitsland werd het dit seizoen weer een strijd tussen Bayern München en de rest. De rest, dat was dan eigenlijk Borussia Dortmund. Al kwam de titel van de ploeg uit Beieren nooit in gevaar. Even was er wat hoop op spanning, toen Bayern net voor de confrontatie met rivaal Borussia verrassend op eigen veld onderuit ging tegen Mainz. Aubameyang en co konden mits winst de kloof verkleinen tot twee punten, maar slaagden daar niet in.

Barcelona

FC Barcelona is ontegensprekelijk de beste ploeg van het moment. Ter wereld, maar ook in Spanje uiteraard. Al moeten Atlético en Real Madrid eigenlijk amper onderdoen. Barcelona blijkt na een nul op zes in de eigen competitie niet zo ongenaakbaar als gedacht, maar blijft toch wel favoriet om zichzelf op te volgen. Het doel is nog een stuk ambitieuzer: voor de tweede keer op rij de triplete pakken.

Juventus

Ook in Italië niets nieuws onder de zon. Juventus werd al vier keer op rij landskampioen en De Oude Dame is goed op weg naar nummer vijf. Ondanks een zwakke start staat de ploeg uit Turijn weer stevig aan kop. AS Roma en Napoli begonnen met grote ambities aan het seizoen, maar alleen die laatste club kon die enigszins waarmaken. Al komen Higuain en co toch weer net iets tekort om voor wat variatie te zorgen op de erelijst van de Serie A.

Benfica

In Portugal is het laatste woord nog niet gezegd over de titelstrijd. De voorbije twee jaar was het telkens Benfica dat mocht vieren op het einde van het seizoen. Succescoach Jorge Jesus vertrok echter naar Sporting en legt met die club de stadsgenoot het vuur aan de schenen. Momenteel is eht toch weer Benfica dat bovenaan de rangschikking prijkt. Sinds half december verloor de Portugese recordkampioen amper drie punten. Gezien de vorm van Jonas en co lijkt zelfs een kloof van twee punten amper te overbruggen voor Sporting.

Premier League

Alles blijft dus zowat bij het oude in de belangrijkste Europese competities, op één uitzondering na. En wat voor één! In Engeland is er in de titelstrijd geen spoor van de landskampioen van vorig seizoen.  Chelsea kroop wel uit een diep dal, maar zelfs een Europees ticket lijkt er niet in te zitten voor The Blues. Intussen is Leicester City op weg naar de landstitel. Wie dat voor het seizoen voorspeld had, was ongetwijfeld meteen afgevoerd.

Vorig seizoen waren The Foxes immers in een helse degradatiestrijd verwikkeld. Het sprookje van Leicester City zet de ongelooflijke competitiviteit en onvoorspelbaarheid van de Premier League in de verf. Misschien is de Engelse competitie momenteel niet de meest hoogstaande, maar het is intussen alweer van 2009, tijdens de glorieperiode van Manchester United, geleden dat een kampioen zichzelf kon opvolgen. En die onvoorspelbaarheid maakt van de Premier League al jaren de boeiendste van de Europese topcompetities.